22 January 2013

When baju kurung meet baju melayu :)


; Assalamualaikum hai.
Comel je kan budak yang pakai baju kurang dan baju melayu kat atas ni? Sebenarnya budak dua orang tu tak ada kaitan dengan aku, aku copy paste picture dia dari blog sorang ni :) 

WHEN BAJU KURUNG MEET BAJU MELAYU . Ni macam apabila perempuan bertemu lelaki la kan. Cuma nak berkongsi cerita laaa. Ada la satu video dalam youtube ni. Macam menarik je kan. 
Jadi bagaimana seorang muslimah mengenal bakal suami dia. Siapa kata tak couple maka tak kenal. Ustazah Fatimah tak kenal bakal suami dia. Mereka tak couple. Mereka kenal dengan sekeping biodata, dapat kenal tinggal dimana, makanan kegemaran, universiti mana, course apa. Dalam masa satu minit sahaja Ustazah dapat kenal dia. Walau kita couple selama mana pun, kita tak akan kenal dia. Yang kamu kenal adalah lakonan dia. Sebab tu couple buang masa je. Baik kawin terus. 

Setiap yang bertunang ataupun yang ada perasaan sebelum nikah ni, mereka ini sedang berdusta. Sedang tidak menjadi dirinya yang sebenar. JAdi buang masa je kita couple dulu sebab nak kenal sebelum nikah. Kita hanya kenal seseorang pacar, bukan seorang suami. Dan kalau kita couple ni, syaitan akan jadikan itu satu modal penting untuk rosakkan alam rumahtangga kita nanti. Bila ada kekasih yang lama ni, kita akan curiga dgn suami kita. Kita selalu membandingkan suami kita dengan ex-boyfriend kita. Kekasih kita dulu romantik, caring, tapi suami kita senyap je. Sebenarnya, tak patut kita membandingkan seorang kekasih dengan suami. Kita manusia biasa yang tak akan mampu melupakan. Tapi boleh berusaha untuk melupakan. Alangkah indahnya ada cinta yang terpelihara. Akhirnya, akan dapat setia, kepercayaan... 

Dalam Islam ada konsep merisik, kenal dulu. Merisik ini sama ada mintak wali kita tanya tentang dia. Melalui zaman canggih ini, boleh guna facebook. twitter, boleh tengok cara dia layan orang lain. Kita hanya mampu tengok apa yang luaran, Allah lebih tahu yang dalaman. Yang luaran kita hanya mampu melihat cara dia tawarkan cintanya.Kalau caranya tak meletakkan Allah nombor satu, tak takut kepada Allah. Cinta itu mempersembahkan cinta yang rapuh dan sementara. Dan cinta boleh lenyap dengan lenyapnya sebab. Kalau dia puji wajah kecantikan kita, jangan terkejut nanti dia jadi suami bermata keranjang. Perempuan pun sama, agungkan wang. Bila berkahwin, jadi pisau cukur, tinggalkan suami apabila jatuh miskin. Tapi apabila cinta teguh berdiri hanya kerana Allah, cinta itu akan utuh dan perkahwinan akan bahagia. Bila sekarang kita tak takut zina, bila kahwin nanti jangan terkejut apabila suami/isteri kita chat dengan suami/isteri orang. Hal ini kerana, sekarang pun kita membuat benda yang sama...

Ok dah cukup untuk aku explain. Kalau nak dengar suara uztazah yang lembut je butir bicara dia, bukak ni When baju kurung meet baju melayu :)


Panjang lebar :)
Harap benda ni sama-sama kita jadikan sebagai pengajaranNo comments:

Post a Comment