16 January 2013

Cinta Akhirat Dapat Dunia


; Assalamualikum. Hm aku ada terbaca satu article dalam majalah. Ni saja nak berkongsi, tak salah kan :)

: CINTA AKHIRAT DAPAT DUNIA :

Sabda Rasullah SAW: "Siapa menjadikan akhirat tujuannya, maka Allah menjadikan semua urusannya lancar, hatinya kaya dan dunia datang kepadanya dalam keadaan tunduk. Dan siapa menjadikan dunia tujuannya, maka Allah mengganggu semua urusannya, menjadikannya miskin dan dunia datang kepadanya sebatas yang ditakdirkan untuknya."(Riwayat Ibnu Majah)

Akhirat Tujuan Kita
Alangkah indanya hidup apabila akhirat menjadi tujuan kita, Lihat janji Allah kepada orang yang mencintai akhirat melalui hadis di atas. Sesiapa yang hidupnya diserahkan untuk kepentinga akhirat yakni mendambakan syurga Allah, Allah akan permudahkan urusannya.
Kita mesti pernah menghadapi kesukaran untuk melakukan sesuatu kerja yang berat, bukan? Namun apabila kita berusaha menyiapkan kerja itu dengan hanya mengharapkan kebaikan di akhirat dan bukannya untuk memiliki kesenangan dunia semata-mata, akhirnya kita berjaya menyiapkan kerja itu dengan lancar!
Tapi, ada sahaja sesetengah daripada kita yang melakukan kerja hanya semata-mata untuk mendapat markah yang tinggi, untuk mendapat pujian orang. Tiada niat lansung untuk kepantingan akhirat. Namun mereka berjaya. Bagaimana tu?
Ya, memang benar. Kadangkala mereka lebih cemerlang daripada kita. Kita harus ingat, mereka mungkin mengecapi kecemerlangan dunia, tetapi mereka tidak mungkin memiliki kekayaan hati. Bukankah kekayaan hati adalah janji Allah yang kedua kepada orang yang mencintai akhirat? Orang yang memiliki kekayaan hati ini akan sentiasa rasa cukup dengan hidupnya dan redha dengan segala pemberian Allah kepadanya.

Dambakan Syurga Allah
Cuba bayangkan kita tidak memiliki kekayaan hati. Apabila kita tidak memperolah markah peperiksaan yang tinggi, kita akan mudah putus asa dan kecewa. Apabila orang tidak memuji kebaikan yang kita buat, kita akan mula resah dan gelisah. Ini disebabkan pada saat ini, kita hanya mahu kesenangan dunia. Tidak pula mengharapkan kebaikan akhirat dan syurga Allah SWT.
Allah juga menjanjikan sesiapa yang mencintai akhirat, dunia akan datang kepadanya dalam keadaan tunduk. Bermakna jika kita mendambakan syurga dan akhirat Allah, ketenangan dan kesenangan di dunia akan kita kecapi tanpa diminta-minta. Bukanlah kita ini tidak dibenarkan mencari kesenangan dunia. Hendak hidup senang dan selesa itu sendiri adalah fitrah manusia. Tetapi jangan kita abaikan akhirat . Jangan kita lalai dalam mengingati Allah. Cintailah akhirat, dengan izin Allah kesenangan dunia pasti akan kita miliki. Yakinlah :)

No comments:

Post a Comment